PREV  |   NEXT   |   ENVIRONMENTAL

West Sheldon Creek Realignment

Burlington, Ontario

Seferian Design Group was retained by the City of Burlington to create a vegetation rehabilitation plan for the West Sheldon Creek realignment. The project involved a natural channel design and implementation of a complex series of wetlands to restore and naturalize a drainage valley system and improve its ecological function to support both terrestrial and aquatic wildlife. Our team worked with the teams engineers, fluvial geo-morphologists and aquatic biologists designed a natural channel flowing through a residential neighbourhood to restore a valley altered through extensive grading.

Extensive planting of woody and herbaceous materials were used to both naturalize the valley, provide shelter, habitat and food source for local wildlife populations, and to screen the valley from encroaching urbanization. The project required Conservation Authority, MNR and DFO approvals.