• Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
  • Gore Fountain at Queen's Square
PREV  |   NEXT   |   COMMUNITY/COMMERCIAL

Gore Fountain at Queen's Square

Cambridge, Ontario

Originally installed in 1967 to celebrate Canada's centennial year, Gore Fountain was in desperate need of a makeover. Concrete paving and concrete benches within the plaza space were heavily damaged and impeded safety and accessibility within the plaza. With the help of Seferian Design Group and funding from a Canada 150 grant the Fountain was restored.

The project was committed to continuous improvement in demonstrating design practices that promote sustainability, including measures to increase efficiency and use of renewable resources, and to decrease the production of waste and hazardous materials. Not only did the Project promote health, wellness, and safety of the community through design and maintenance but it improved a sense of place for it's visitors.

The Project included transportation integrations with appropriate curb access on the west end site and minor internal site circulation improvements, replacement of existing concrete seats/guards, and coloured concrete banding of walkways and seating to make them more visible. Cracks in the fountain bowl were also fixed and the historic cannon was relocated two metres to the east to improve visibility. Improvements were made to the soft landscaping and plantings, light fixtures were refurbished and new trash receptacles were added. Although a lot was changed, Seferian Design Group was careful to preserve some of the Cultural and historical features such as the cannon and the 1967 plaque. In addition the the Parks visual transformation concrete walkways, plazas, and slopes around the fountain were also reduced and redone to improve accessibility in compliance with the Accessibility for Ontarians with Disabilities Act.